GLAS SRBIJE

NACIONALNI MAGAZIN

ISTRAŽUJEMO: Kurti i opozicija u Beogradu na istom zadatku?!

Albanski mediji na Kosovu i Metohiji preneli su vest da je opozicija u Beogradu poslala pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u kome traže sankcije za, kako navode, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove saradnike umesto za Srbiju.

Mediji u Prištini iskoristili su inicijativu srpske opozicije kako bi svoje političke ciljeve, u kojima je potrebno zadobiti široku međunarodnu podršku protiv Beograda, predstavili kao legitimnu akciju koja ima podršku čak i u Srbiji, prenosi srpska novinska agencija SIA.

Prethodno je i predsednik vlade privremenih vlasti u Prištini Albin Kurti zatražio uvođenje sankcija Srbiji. Deluje da su se na istoj strani našli interesi separatističkih vlasti u Prištini i dela opozicije u Srbiji.

U pismu opozicije koju čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, koalicija Zajedno-Moramo, stranka SRCE i drugi potpisnici tzv. Dogovora za pobedu, izražava se zabrinutost zbog najave uvođenja sankcija Srbiji iako je ovakva mogućnost daleko od ostvarenja, naročito nakon poruke koju je poslao predsednik mađarske vlade Viktor Orban koji je takvu ideju nazvao smešnom i nemogućom.

Opozicija koja je pisala Borelju ističe predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao deo problema i odgovornog za sukob u Banjskoj čime je došlo do destabilizacije u regionu. U pismu se zahteva izricanje svake moguće mere protiv predsednika Srbije i njegovih saradnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nema razlike između Vjose Osmani i Marinike Tepić, Miroslava Aleksića, Aleksandra Jovanovića Ćute i drugih iz srpske opozicije.

– Molim građane da samo poslušaju kako to zvuči i izgleda – obećali ste majkama i sestrama da nećete vraćati decu u kovčezima. Danima slušate kod vas priču o tome kako nismo dovoljno zaštitili Srbe na KiM, kako je trebalo da intervenišemo, da bismo pokazali kolika je naša snaga, kako bismo valjda vraćali što više naše dece u kovčezima našim majkama. Jedan dan slušate tu priču, a sutradan priču o tome, zašto bi da nam uvode sankcije. Ne brinete vi za sankcije, ni vi, ni mnogi drugi. Videli smo nešto što je besprizorno, što uz neke druge besprizorne stvari koje su joj se događale, pokazuje i na najbolji način oslikava prirodu politike koje neki vode – govori i o političarima i o medijima koji im služe. A to je „Uvedite sankcije Vučiću“. Potpuno isti zahtev kakav ima Vljosa Osmani i Kurti, imaju Marinika Tepić, Miroslav Aleksić i drugi. Nikakve razlike između njih nema. Jedan dan – uđite u rat da zaštitite naš narod, drugi dan „krivi ste zato što biste da uđete u rat“ – rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »