Makedonci ustali protiv bugarizacije Makedonije

Antibugarsko raspoloženje u Severnoj Makedoniji je sve izraženije. Bezbrojna uslovljavanja Makedonije od strane Bugarske za ulazak u EU, doveli su do usijanja odnose između te dve zemlje.

Nakon promene imena, čime su Makedonci udovoljili željama Grka, i dobijanja autokefalnosti za crkvu od Srba, Makedoncima su ostali još jedino s Bugarskom neraščišćeni računi.

Bugarska politika prema Makedoncima nije dala željene rezultate, ni školovanje omladine, ni bugarski pasoši Makedoncima nisu preterano ulili poverenje u Bugarsku.

Početkom meseca antibugarsko raspoloženje u Makedoniji dostiglo je tačku usijanja. Tada je u Bitolju je zapaljen bugarski kultirni centar nazvan po nacističkom i fašističkom saradniku Vanču Mihajlovu, koji je nedavno otvoren.

Bugarski kulturni centar u Bitolju je otvorila nevladina organizacija Bugara u Severnoj Makedoniji „Vančo Mihajov“, koja je registrovana 2019. godine.

Otvaranje tog centra je izazvalo oštre reakcije makedonskih građana i istoričara.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nazivanje bugarskog kluba po Mihajlovu ocenio je „prvokacijom koja ne ide u pravcu unapređenja odnosa“ Skoplja i Sofije i uspešnog rešavanja spornih pitanja.

70.000 hiljada ljudi izašlo je na ulice Skoplja, tražeći ostavku Кovačevskog i njegove vlade Na čelu protesta je opoziciona VMRO DPMNE, koja je po anketama daleko ispred vladajućeg SDSM.

Opoziciona VMRO DPMNE, na čijem čelu je Mickoski, zahteva od sadašnje vlade da raspiše vanredne izbore.

Mickoski se oštro usprotivio načinu na koji vlada vodi pregovore sa Bugarskom, od koje zavisi napredak Makedonije ka EU.

Mickoski je okupljenima u Skoplju pored ostalog rekao:

„Ovde smo zbog svih opljačkanih, poniženih i obeščašćenih građana Makedonije i im pružamo ruku.

VMRO-DPMNE je otvorena partija!

Tu smo za sve! I za Albance! I za Turke! I za Srbe, Vlahe, Bošnjake, Rome, Egipćane i sve ostale.

Pridružite se našoj borbi, za našu majku Makedoniju“.

Protest je usledio nakon što je predsednika Bugarske Rumen Radev zatražio da Makednija Bugare ne tretira kao nacionalnu manjinu već kao – narod.

Dakle: ne kao Srbe ili Rome već bar kao Albance.

Portparolka VMRO-DPMNE Marija Miteva objavila je da njena partija odbacuje i tzv. francuski predlog za rešavanje bugarsko-makedonskih sporova:

„Taj predlog zadire i u naš identitet i u naš jezik. Cilj predloga je da se svi bugarski zahtevi pretvore u pitanja za pregovore. To je debakl makedonske diplomatije, nokaut za naciju. Ovo znači: ili će se Makedonija bugarizovati ili nikada neće ući u EU. Ovo nisu evropske vrednosti, već – čista asimilacija i nametanje pravila jačeg“.

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*