Orban koči nove sankcije Rusiji jes se protive „zdravom razumu i prete osiromašenju“ Mađara!

Premijer Mađarke Viktor Orban obavestio je 44 člana Evropskog parlamenta da ta zemlja neće podržati antiruske sankcije koje štete Evropskoj uniji i ometaju dobrobit evropskih porodica, izjavio je danas za agenciju MTI njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi.

Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

Kako je rekao, Mađarska je zadržala pravo da odbije predloge „koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica“.

Ponovio je da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv verskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

„Mađarska želi mir. Oružani sukob mora da se okonča i sporovi moraju biti rešeni pregovorima“, istakao je Orban, podsećajući evroposlanike da je njegova zemlja osudila postupke Rusije.

Kako je napisao u pismu, Mađarska je do sada smestila oko 800.000 ukrajinskih izbeglica, obezbedujući im hranu, smeštaj, lekove, školovanje za decu i posao za odrasle.

„Prema tome, Mađarska zaslužuje uvažavanje i zahvalnost pre nego uvredljive i nastavne primedbe“, zaključio je mađarski premijer.

Tanjug

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*