GLAS SRBIJE

NACIONALNI MAGAZIN

Otkrivamo koja je šminka prikladna za tinejdžerke!

Mama, mogu li, moliiiiim te da počnem da se šminkam? Da li ste već čuli ovo pitanje od vaše tinejdžerke? Ako još niste, velike su šanse da je pitanje dana kada će se to desiti, a onda ide pitanje koje postavljate sami sebi: Šta sad?! Nema jedinstvenog rešenja, nema zlatnog pravila i niko ne može da vam kaže kako da se ponašate. Kao i za sve muke dosad, i ovu ćete na kraju morati sami da rešite, odluka će biti samo vaša, ali evo nekih informacija koje će vam možda pomoći da što lakše donesete odluku.

Foto:Printscreen

Iako možemo da se složimo da je mladost najlepša i da nijednoj devojčici na ovom svetu nije potrebna ni maskara ni karmin, jer su već savršene, isto tako sve mi možemo da se prisetimo kako smo od malih nogu krale mami šminku iz nesesera i maštale dok smo mazale crveni karmin na pola lica o danu kada ćemo biti velike devojke. I taj dan je došao! Nekima u 12, nekima u 15, nekima prekasno, mamama svakako prerano… Šta je, tu je! Škola je počela, šminka je neophodna, a ja ću da vam približim neka generalna shvatanja o tome šta je prihvatljivo, a šta ne, dok i sama pokušavam da donesem istu odluku kao i vi.

12 godina – Sjaj za usne i gel za obrve

Devojčice od 12 godina nikako ne treba da koriste tešku šminku, ali ako su uporne u želji da se šminkaju, ovo je neka rutina koja bi mogla da se uvede. Tonirana krema sa zaštitnim faktorom, providni gel za obrve i labelo u boji ili sjaj za usne su sjajan početak. Kremu naneti prstima za što prirodniji izgled, gelom samo začešljati i obuzdati obrve. Istom četkicom možete preći i preko trepavica umesto maskare, a na usne staviti neko čeri labelo koje će malo zarumeneti usne ili providni sjaj. Ima devojčica u ovim godinama kojima ni ovo ne pada na pamet, ali i onih koje već mackaju puder. Ipak, ovo gore je nešto što većina stručnjaka smatra prihvatljivim za školu u ovom periodu. Izuzetak mogu biti proslave, gde šminka može biti jača.

13 godina – Bolje korektor nego puder

Trinaestogodišnjakinje uglavnom imaju divnu kožu, pa im puder zaista ne treba. One sa bubuljicama na licu ili tamnim podočnjacima problem mogu da prikriju sa malo korektora, koji se stavlja samo tamo gde treba. Tačkica na bubuljicu, i to je to. Boja korektora treba da bude u boji kože, ni svetlija ni tamnija, da ne privlači pažnju. Pored korektora, na oči može i malo senke u neutralnim nijansama. Senke mogu biti mat, ali i sedefaste i najbolje je ih je naneti rastresitom četkicom kako bi izgledale što prirodnije. Hajlajter i pink rumenilo mogu da doprinesu svežem i zdravom izgledu, a za usne su i dalje najbolji sjajevi, a ponekad i pink karmin.

Foto:Printscreen

14 godina – BB krema za top ten

Lagana kvalitetna BB krema uz malo korektora je i dalje sasvim dovoljna. Nanosi se prstima, uvek vodeći računa o količini proizvoda. Lakše je dodati nego oduzeti. Maskara može biti braon ili crna, ali nek se nanosi u tanjem sloju i u ovom uzrastu je bolje kupovati one koje izdužuju i razdvajaju trepavice, a ne one koje nude volumen. Preko BB kreme može se staviti vrlo malo transparentnog pudera u prahu, ako se koža dosta masti tokom dana, kako bi se izbeglo prosijavanje. Za obrve providni ili gel u boji, koji ih raščešljava.

15 godina – Na redu su sjajne senke i rumenilo

U ovim godinama je ponekim tinejdžerkama zbog problema s bubuljicama potrebna veća pokrivna moć, te one mogu da potraže pudere sa srednjom do jakom pokrivnom moći. Vodite računa da nemaju ulja u sebi i da boja pudera bude odgovarajuća. Danas postoje puderi s fantastičnim sastojcima koji hidriraju i hrane kožu, pa potražite onaj koji odgovara tipu kože. One devojčice koje nemaju problema s licem i dalje treba da ostanu na toniranim kremama i korektorima. Uz maskaru, gel za obrve, malo rumenila i sjaja na usnama, eto predivnog tinejdž luka. Boja rumenila koju birate treba da bude iste boje kao boja obraza kada ih uštinete. Ono što može da podigne izgled na viši nivo je šimerasta senka u nekoj srebrnkastopink nijansi. Samo je nanesite u tankom sloju preko kapka i nikako ne preterujte. Manje je nekad više!

Foto:Printscreen

16 godina – Ajlajner je tajno oružje

U ovim godinama većina devojaka će već imati par godina šminkanja iza sebe. Neke su već u svoju rutinu uvrstile i mnogo više od ovoga što sam ranije navela, ali ima i onih koje idu polako, baš u skladu sa svojim godinama. I jedno i drugo je u redu, svako treba da radi ono što želi, sve dok su i roditelji na istoj strani. Za one tinejdžerke koje nisu dosad, sada je pravo vreme za uvođenje ajlajnera, ali je preporuka da bude braon. On će definisati oko, ali neće biti napadan kao crni. Ostala šminka može ostati ista, s tim što je za oči moguće ubaciti neku paletu različitih neutralnih tonova koja će omogućiti više kreativnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »