Prebrojani glasovi u 30 kosovskih opština – ubedljiva pobeda Srpske liste

Na Kosovu i Metohiji je posle jučerašnjih lokalnih izbora 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora.

Kandidati Srpske liste su pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Prebrojani glasovi u 30 opština, ubedljiva pobeda Srpske liste

Centralna izborna komisija završila je prebrojavanje izbornih glasova u 30 kosovskih opština, a prema prvim preliminarnim podacima uočljiva je ubedljiva pobeda kandidata Srpske liste, dok će drugi izborni krug od 10 srpskih opština biti održan samo u Klokotu, gde je kandidat ove koalicije u značajnoj prednosti u odnosu na svog protivkandidata Strahinju Spasića.

U Leposaviću je kandidat Srpske liste Zoran Todić, po podacima CIK pobedio sa 97,85 odsto glasova, a u Novom Brdu Saša Milošević iz iste koalicije sa 64,09 odsto glasova.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste pobedio je u Štrpcu sa 59,36 odsto glasova, a u Zubinom Potoku Srđan Vulović takođe kandidat Srpske liste dobio je 83,49 odsto glasova.

U Zvečanu je pobedu odneo Dragiša Milović, Srpska lista, sa 98,45 odsto, a u Gračanici Ljiljana Šubarić iz iste koalicije dobila je 77,71 odsto.

U Ranilugu pobedu je odnela Katarina Ristić-Ilić sa Srpske liste pobedila je, kako navodi prištinska Koha, bez premca, a u Partešu Dragan Petković sa Srpske liste dobio je 75,20 odsto glasova.

U Klokotu je Srpska lista Vladan Bogdanović dobio 41,45 odsto, dok je GI SNS Strahinja Spasić dobio 36,14 odsto, pa će u ovoj opštini biti održan drugi izborni krug.

U Severnoj Mitrovici Milan Radojević dobio je 91,33 odsto glasova.

Samoopredeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije uspelo da pobedi ni u jednoj opštini u prvom krugu.

Na sajtu CIK-a su objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski savez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Đenaral Janković (Demokratska partija Kosova), Gračanica (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Srbica (Demokratska partija Kosova).

U drugom krugu gradonačelnici će biti izabrani u svim većim opštinama, osim u južnom delu Mitrovice i Peći, odnosno posle drugog kruga znaće se gradonačelnici Prištine, Đakovice, Orahovca, Gnjilana, Dragaša, Kline, Kamenice, Podujeva, Prizrena, Vitine, Vučitrna, Mališeva, Junika, Mamuša, Glogovca, Klokota, Istoka, Štimlja, Obilića, Kosova Polja i Kačanika.

Petković: Ubedljiva pobeda pokazuje važnost srpskog jedinstva

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je ubedljiva pobeda Srpske liste na lokalnim izborima na KIM pokazala koliko je važno da srpski narod bude jedinstven, koliko veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i kakav je naš odnos prema Briselskom sporazumu, odnosno formiranju ZSO.

„Kako je bila snažna i ubedljiva pobeda SL neka svi znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO. Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedljiv odgovor. Srbi će izaći iz svojih institucija na severu pokrajine“, rekao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je istakao da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego pre četiri godine što, kako je rekao, pokazuje da srpski narod veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i dodao da je pobeda i ostvarena zahvaljujući punoj podršci predsednika Aleksandra Vučića srpskom narodu i Srpskoj listi.

On je dodao i da bi rezultate izbora trebalo da analiziraju u međunarodnoj zajednici, posebno oni koji su podržavali premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija u, kako je rekao, akciji terora nad Srbima na severu i koji su govorili kako je to bila sjajna i divna akcija.

„Neka dobro razmisle oni koji su podržavali akciju Aljbina Kurtija, jer ne samo da je srpski narod izašao i podržao Srpsku listu, Već su i Albanci kaznili Kurtija zbog njegove sulude politike koju je vodio“, rekao je on.

Govoreći o rezultatima izbora on je kazao da je u svim sredinama, odnosno u 10 opština, bila znatno veća nego pre četiri godine ali i februarskih izbora.

Ta izlaznost, rekao je bila je cak 30 odsto veća, posebno u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću gde su pobedili kandidati Srpske liste.

Petković je izneo i detaljne rezultate po opštinama.

Radojević: Masovni izlazak Srba na KiM podsticaj za ZSO

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice, Milan Radojević, rekao je danas da će masovni izlazak Srba na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pružiti legitimitet pregovaračkom timu i predsedniku Srbije da se izbore sa osnivanjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Radojević, koji je pobedio u toj opštini, poručio je da se dovodi u pitanje učešće Srba u kosovskim institucijama, ako ne bude napretka u pregovorima o ZSO.

U suprotnom, dodao je Radojević za TV Prva, Srbi su samo tu da bi međunarodna zajednica pokazala kako je Kosovo multietnička država.

Radojević je naveo da su uz sve incidente za vreme jednomesečne kampanje ogromna izlaznost i rezultati lokalnih izbora na zadovoljavajućem nivou.

Radojević je istakao da je bilo jako teško fokusirati se na izbore kada je 20. septembra došlo do upada specijalnih jedinica na sever Kosova, a već 13. oktobra još jedan napad u kome je ranjen Srećko Sofronijević.

„Saradnja sa centralnom institucijom u Prištini, da budem iskren, maltene i ne postoji. Njihove akcije su pokazale kakve su njihove namere prema Srbima na KiM“, rekao je Radojević.

On je rekao da je situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas mirna, stabilna, ali da postoji zebnja građana zbog iščekivanja novih poteza vlasti iz Prištine.

„(Aljbin) Kurti je izgubio na ovim lokalnim izborima, nije osvojio nijednu opštinu. To je težak udarac za njega i njegovu stranku, što se po nekoj stalnoj praksi oslikava udarcem na Srbe“, naveo je Radojević.

Čestitka Ane Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Srpskoj listi pobedu na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji u svih 10 opština sa srpskom većinom, saopšteno je iz Vlade.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji još jednom je pokazao šta znači jedinstvo, sloga, vera i hrabrost“, navela je Ana Brnabić i poručila da su uprkos svim pritiscima i napadima kojima su izloženi svakodnevno, ostali dosledni politici mira.

Prema njenim rečima, pobedila je demokratska i pametna politika.

„Srpskoj listi i celom našem narodu na Kosovu i Metohiji čestitam na dostojanstvu, hrabrosti i upornosti. Vaša politika i vaša snaga su putokaz svima nama kako se bori za svoju zemlju“, istakla je Ana Brnabić.

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*