Psiholozi savetuju: Evo kako da poboljšate intimni život, bez ulaženja u spavaću sobu!

Svaki par ima drugačiji se*sualni život, potrebe i navike i velika je greška ako se bavite upoređivanjem.

Poznati svetski psiholozi i bračni terapeuti Džon i Džudi Gotman, na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo 70.000 ljudi u 24 zemlje, utvrdili su zajedničke osobine parova koji su zadovoljni svojim seksualnim životom. Pa, hajde da vidimo šta oni rade.

Foto:Printscreen Alo

Strastveni poljubac bez razloga

Ništa ne može da upali varnicu kao spontani strastveni poljubac u toku dana. Za vreme poljupca se u telu oslobađaju hormoni oksitocin i dopamin koji u nama stvaraju osećaje zadovoljstva i sreće. Ako se često ljubite s partnerom, to će učiniti da održite bliskost, a time i požudu.

„Volim te“ bar jednom dnevno

Pronađite nekoliko minuta da pokažete osećanja voljenoj osobi. Umesto da to promumlate u telefonsku slušalicu, kažite to kada ste sami, gledajući partnera u oči. Ljubav treba pokazivati i jednostavnim gestovima, kao što je držanje za ruku za vreme dnevne šetnje.

Maženjem do se*sa

Gotmanovi tvrde da je maženje usko povezano sa se*sualnim životom. Naime, 96 odsto parova koji se ne maze izjavilo je u njihovom istraživanju da imaju loš seksualni život. Nije važno u koje doba dana to radite (da li popodne dok gledate TV ili pred spavanje), ovi intimni dodiri podstiču stvaranje hormona oksitocina koji se smatra ljubavnim hormonom i učvrstiće vašu vezu.

Foto:Printscreen Alo

Ne štedite komplimente

Čak i najmanji kompliment ili pohvala mogu mnogo da znače vašoj voljenoj osobi. Rečenica „Zaista cenim što si došao/la na proslavu moje firme“ može da pomogne vašoj voljenoj osobi da shvati koliko njeno ponašanje vama znači i da joj poveća samopouzdanje.

Sastanak jednom sedmično

Romantični sastanak ne podrazumeva beli stolnjak, sveće i prazan novčanik. Svakome je romantično nešto drugo. Recimo, možete zajedno da spremate večeru, pijuckate vino, gledate film i mazite se, slušate omiljene pesme dok ćaskate. Samo je važno da bar jednom nedeljno odvojite dva-tri sata koja ćete posvetiti jedno drugom.

Romantični vikend

Ne može svako da priušti odlazak na vikend u skupe hotele, ali Gotmanovi savetuju da organizujete neki oblik romantičnog odmora samo za vas dvoje. Ukoliko imate malu decu, neka ih pričuvaju baka i deka ili rođaci, a vi idite na dva dana makar do obližnjeg mesta za odmor. Promena sredine će pomoći da se opustite, obnovite bliskost i strast, a to će učvrstiti vaš odnos.

Foto:Printscreen Alo

Poklončići iznenađenja

Onima kojima ljubavne reči nisu dovoljne, mogu da pomognu i sitni pokloni. To mogu biti sitnice, koje ne koštaju mnogo, ali je važno da pokažete bračnom partneru da ste mislili na njega i da ste u izbor poklona uložili trud. Omiljena čokolada, mali album u koji ste poređali nekoliko zajedničkih fotografija i slično.

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*