Rusi pregovaraju sa zapadom o razmeni zarobljenih plaćenika iz Ukrajine za Srbe haške osuđenike?!

Zapadni zvaničnici vode pregovore sa ruskom stranom o razmeni ratnih zarobljenika i stranih plaćenika sa Srbima koji su utamničeni u evropskim zatvorima, navodi portal IN4S.

Kako navodi ovaj portal: “jedna strana u pregovorima insistira na principu ‘svi za sve’, kako po pitanju razmene stranaca tako i po pitanju razmene ukrajinskih za ruske zarobljenika“.

S druge strane, Rusija traži da se iz evropskih zatvora oslobode haški zatvorenici u zamenu za zarobljene američke, kanadske, britanske oficire i hrvatske dobrovoljce koji su zarobljeni od strane vojske Donbasa.

U hrvatskim zatvorima se nalazi 22 Srba, koji su osuđeni za „ratne zločine“.

Nekoliko zarobljenika, stranih plaćenika, je već osuđeno na smrt. Sud Donjecke Narodne Republike (DNR), osudio je Britance Šona Pinera i Ejdana Aslina, kao i Marokanca Sauduna Brahima, na smrt. Tada je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, rekao da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR“.

S druge strane, ruska vojska je zarobila dvojicu dobrovoljaca iz Amerike, inače bivših pripadnika američke armije. Robert Druk i Andi Huin, obojica iz Alabame, zarobljeni su od strane ruskih snaga prošle nedelje na periferiji Harkova, saopštio je tada The Daily Telegraph.

Radovan Кaradžić i Ratko Mladić ponovo su došli u žižu javnosti nakon izjave direktora Roskosmosa, Dimitrij Rogozin, koji je tvitu na svom nalogu rekao da se nada brzom izlasku iz zatvora njegovih prijatelja Кaradžića i Mladića.

„Dva heroja bratskog srpskog naroda i dva moja prijatelja. Profesor Radovan Кaradžić – bivši predsednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i general Ratko Mladić – legendarni komandant Vojske Republike Srpske. Od 1994. do 1996. često smo se sastajali. Jednom ću vam ispričati o tome detaljno“, napisao je Rogozin svojim pratiocima na Tviteru.

On je rekao da se nada da će „Кaradžić i Mladić biti izvučeni iz haških tamnica, gde već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine, koje su inspirisale Sjedinjene države i njihovi pomagači.“

„Srbi u Bosni i srpski narod u celini ostaju vjerni tradiciji našeg viševjekovnog prijateljstva. Nadam se da će Crnogorci zbaciti izdajnike sa vlasti i vratiti se našoj porodici. Samo sloga Srbina spasava“, istakao je Rogozin na tviteru.

 

 

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*