GLAS SRBIJE

NACIONALNI MAGAZIN

SKANDAL: Ukrajinci i Poljaci POLILI FARBOM ruskog ambasadora!

Ruska ambasada u Poljskoj zvanično će protestovati zbog napada na ruske diplomate na sovjetskom vojnom memorijalnom groblju u Varšavi, najavio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev rekao je ruskim novinarima.


Andrejev je, naime, danas poliven crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi, javlio je ranije dopisnik RIA Novosti.

Agencija RIA Novosti prenosi da su Poljaci i Ukrajinci preprečili put ambasadoru i vređali ga, a on je nakon incidenta bio prinuđen da napusti lokaciju u pratnji policije.

Agencija navodi da su vandali oskrnavili memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi.

Prema rečima ruskih diplomatskih izaslanika, poljske vlasti su bile obaveštene da ruska ambasada planira da održi ceremoniju.

– Kada su nam preporučili da se uzdržimo od manifestacije većeg obima, dogovorili smo se da se ograničimo na manje aktivnosti. Trebalo je samo da oni obezbede red, a ispostavilo se da je policija bila u pripravnosti, ali je zakasnila na lice mesta što nedvosmisleno pokazuje kako se ovde odnose prema zakonu i redu – ocenio je Andrejev.

Poljski ministar izrazio žaljenje

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, koji je i aktuelni predsedavajući Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izrazio je žaljenje zbog napada na ambasadora Rusije u Poljskoj.

„Ono što se dogodilo danas tokom ceremonije polaganja venaca na grobove sovjetskih vojnika je incident koji nije smeo da se dogodi i nesumnjivo je za žaljenje. Diplomate imaju posebnu zaštitu bez obzira na politiku vlada koje predstavljaju“, rekao je Rau na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Ocenio je ovaj incident pogrešnim iako je, kako je kazao, „reč o ambasadoru zemlje kao što je Rusija koja vodi agresivnu politiku prema svojim susedima“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »