Škoti hoće da se odvoje od Engleza: Traže novi referendum o nezavisnosti u 2023. godini!

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je da planira da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske 19. oktobra 2023. godine.

Stardžon je rekla poslanicima u Edinburgu da će pitanje koje će biti postavljeno biti isto kao prilikom prvog referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine, koje je glasilo „Da li Škotska treba da bude nezavisna država“.

Škoti su glasali protiv nezavisnost na referendumu 2014. godine, 55 odsto njih je reklo da želi da ostane deo Velike Britanije.
Vlada Britanije premijera Borisa Džonsona protivi se novom referendumu i više puta je ponavljala da je to pitanje rešeno 2014. godine. Bilo kakvo glasanje o nezavisnosti neće biti pravno obavezujuće bez odobrenja Džonsonove vlade.

Stardžon je rekla da će najviši pravni zvaničnik Škotske pitati Vrhovni sud Velike Britanije da li škotski parlament ima ovlašćenja da donese zakone za konsultativni referendum o nezavisnosti.

Dodala je da će pisati Džonsonu o svojim planovima i tome da je spremna i da pregovara o uslovima o tome kako da decentralizovana vlada Škotske održi legalni referendum.

„Da bi Škotska postala nezavisna nakon što birači izglasaju da treba da bude, zakon bi morali da usvoje parlamenti Velike Britanije i Škotske“, rekla je ona.

Stardžon, na čelu Škotske nacionalne partije i škotske vlade, rekla je da je vreme da se to pitanje ponovo razmotri zbog promena koje je doneo izlazak Britanije iz Evropske unije, čemu se protivila većina u Škotskoj.

Podsećamo da su mediji u Britaniji pred prethodni referendum za otcepljenje Škotske uporno plasirali tezu da ukoliko se Škotska odvoji neće biti deo EU. Ubrzo nakon neuspelog škotskog referenduma, Britanija je pokrenula Bregzit i napustila EU. Tako da su Škoti, koji žele da budu deo EU i zbog toga su odbili da na referendumu glasaju za izdvajanje Škotske iz Britanije, doživeli razočaranje. Na novom referendumu, sada kada Britanija nije više članica EU, u mnogome je povećana šansa da se Škotska dobije nezavisnot i potom kao nezavisna država uđe u proces pridruživanja Evropskoj uniji.

London nema više iste argumente kojim bi zadržao Škotsku u okviru Velike Britanije ali postoji mogućnost da odbije zahtev za referendumom.

Beta/Glas Srbije

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*