Turski patrijarh: Stavovi Srpske crkve su opasni!

Višednevna poseta episkopata Makedonske crkve patrijaršiji u Istambulu, završila se tako što od turskog patrijarha Vartolomeja Makedonci nisu dobili tomos, iako su upravo tim povodom otišli u Istambul.

Arhiepiskop Stefan nije pristao na autokefalnost skopske crkve koja bi se zvala samo Ohridska arhiepiskopija i ne bi uključivala dijasporu.

Za Srpsku crkvu makedonska dijaspora, kao ni ime, nisu sporni. SPC je istakla da Makedonskoj crkvi daje punu autokefaliju, što znači da je neće uslovljavati ni u pogledu imena ni jurisdikcije nad njenom dijasporom, kao i da zajedničko kulturno-duhovno i istorijsko blago Srba i Makedonaca u Severnoj Makedoniji ustupa na korišćenje novoj sestrinskoj crkvi.

Nakon jučerašnje zajedničke liturgije sada mnoga pitanja ostaju otvorena za MPC-OA, najpre kada će i da li će Vaseljenska patrijaršija izdati tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji i kako će se postaviti prema dijaspori, odnosno da li će Vaseljenska patrijaršija u zamenu za dobijanje davanje tomosa tražiti dijasporu MPC-OA.

Juče nakon liturgije na makedonskome i grčkome jeziku u hramu Svete Trojice u Taksimu koju je služio arhiepiskop Stefan Veljanovski, a kojoj je prisustvovao patrijarh Vartolomej, pomolivši se u oltaru hrama.

U pozdravnom govoru nakon liturgije, Vartolomej se osvrnuo na tomos o autokefaliji koji je Srpska crkva uručila Makedonskoj crkvi 5. juna.

– Napominjemo da izneti stavovi Srpske pravoslavne crkve o davanju autokefalnog statusa OPASNO ODSTUPAJU OD BOGOSLUŽBENE PRAKSE naše Svete Velike Hristove Crkve. – rekao je Vartolomej tom prilikom.

 

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*