UN: U poslednja tri meseca Iran je pogubio više od 100 ljudi, uključujući maloletnike i žene

U poslednja tri meseca ove godine, Iran je pogubio više od 100 ljudi, uključujući maloletnike i žene, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša objavljenom u utorak.

U izveštaju , koji je na Savetu UN za ljudska prava u Ženevi predstavila njegova zamenica šefa za ljudska prava Nada Al-Našif, navodi se da su brojke u porastu i da su razlozi za pogubljenja sve proizvoljniji.

„Dok je 2020. pogubljeno 260 osoba, 2021. godine pogubljeno je najmanje 310 osoba, uključujući najmanje 14 žena“, rekla je i dodala da je ovaj trend nastavljen i ove godine.

Između 1. januara i 20. marta, rekla je Našif, „pogubljeno je najmanje 105 ljudi“, od kojih su mnogi pripadali manjinskim grupama.

Guterešov izveštaj sa dubokom zabrinutošću konstatuje povećanje pogubljenja za lakša krivična dela, uključujući krivična dela povezana sa drogom, prenosi agencija Frans pres (AFP).

„Smrtna kazna se i dalje izriče na osnovu optužbi koje ne predstavljaju ‘najteže zločine’, i na način koji nije u skladu sa standardima pravičnog suđenja,“ rekla je ona savetu.

Nepotrebna smrt uzrokovana prekomernom silom vlasti protiv graničnih kurira, mirnih demonstranata i pritvorenika, nastavlja se nekažnjeno, rekla je Našif savetu.

Mehdi Ali Abadi, zamenik stalnog predstavnika Irana u Ženevi, kritikovao je izveštaj, rekavši da je zasnovan na zlonamernom mandatu koji su zapadne zemlje nametnule UN da stigmatizuju Iran, insistirajući da je „pristrasan“.

„Svođenje uzvišenog kodeksa ljudskih prava na sitno političko oruđe je užasno i sramotno“, rekao je on savetu, prenosi AFP.

Izvor: PRST

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*