Zamenik gradonačelnika Berlina: Primorati sve da kupuju mesečne karte za javni prevoz čak i ako ga ne koriste

 

Zamenik gradonačelnika Berlina predložio je da građane ovog grada treba primorati da kupuju kartu od 15 do 20 evra mesečno za javni prevoz, bez obzira da li uopšte koriste takve usluge ili ne.

Betina Jaraš, političarka Zelene stranke koja je i zamenica gradonačelnika grada, predložila je sprovođenje ove mere nakon očiglednog uspeha nedavnog letnjeg plana u kojem su Nemci plaćali samo 9 evra mesečno za javni prevoz kako bi se smanjio uticaj inflacije tokom letnjih meseci.

Prema izveštaju Bilda, Jaraš veruje da će obavezna naplata između 15 i 20 evra za javni prevoz dodatno povećati prihode od usluga javnog prevoza, dok će cene za pojedinačne korisnike biti niske.

„Sve više razmišljam o solidarnom nametu od 15 do 20 evra mesečno za sve Berlince“, rekla je političarka.

Međutim, opozicione stranke su već požurile da reaguju na mogućnost ovakve prinude, a portparol opozicione Hrišćansko-demokratske unije tvrdi da bi prisiljavanje ljudi da plaćaju uslugu samo dodatno naškodilo normalnim ljudima koji su već svakako pod pritiskom zbog povećanih troškova života.

Sugestija političarke Zelene stranke da svi treba da plaćaju javni prevoz dolazi u trenutku kada vlasti u zemlji očajnički traže rešenje za smanjenje potrošnje energije u zemlji.

Jedan od planova u tu svrhu bila je mesečna karta za javni prevoz od 9 evra, koja je uvedena u nadi da će se ograničiti upotreba automobila u zemlji.

Nakon što je Rusija uvela ograničenje snabdevanja gasom Nemačke, ova zemlja je sve više energetski nestabilna te Zeleni i levičarski političari, koji su do juče bili najglasniji protiv upotrebe uglja u proizvodnji električne energije, daju zeleno svetlo ne samo za ugalj već i za nuklearne elektrane koje su trebale biti povučene iz upotrebe.

 

Izvor: PRST

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*