Zašto su se Rusi povukli sa Zmijskog ostrva – strateško povlačenje ili nešto drugo?

Rat u Ukrajini je u centru pažnje svetske javnosti. U centru tog rata se našlo jedno malo, gotovo pusto ostrvo – Zmijsko ostrvo.

Ovo malo i beznačajno Zmijsko ostrvo je i za Ruse i za Ukrajince u jednom momentu postalo najvažnija tačka rata.

Zmijsko ostrvo je predmet spora između Ukrajine i Rumunije pred Međunarodnim sudom pravde. Spor oko ostrva  je počeo još za vreme Sovjetskog saveza. Za Sovjete je ostrvo bilo strateški značajno, pa su na njega postavili radare.

Nakon raspada SSSR, Ukrajina je preuzela kontrolu nad ostrvom. Isti geostrateški značaj ostrva je i danas u opticaju. Rusi su želeli da kontrolišu ovo ostrvo koje se nalazi u blizini delte Dunava i grada Odese, ali su se konačno, nakon duge izloženosti napadima, povukli sa ostrva.

Ovo povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva, Mejson Klark iz Instituta za proučavanje rataje za Vašington post definisao kao „važan poraz“.

Klark smatra da je ovo ostrvo Moskvi bilo potrebno „da ugrozi morski put do Odese duž rumunske obale, što je najbezbedniji način da brodovi zaobiđu rusku blokadu ukrajinskog žita i drugog izvoza“.

Džefri Edmonds, viši analitičar u Centru za pomorske analize u istraživačkom centru sa sedištem u Virdžiniji, ne deli mišljenje kolege Klarka. Za Edmondsa iako je gubitak Zmijskog ostrva napravio određene probleme ruskoj vojsci, njena mornarica i dalje može da ugrozi trgovinu uz pomoć ratnih brodova i podmornica.

„U vojnom smislu, to je oslabilo blokadu, ali ovaj poduhvat ipak nije od suštinskog značaja“, izjavio je Edmonds.

Za Ukrajinu Zmijsko ostrvo je više simbol nego realni geostrateški problem. Najzapadnija i najudaljenija tačka fronta je za Ukrajince bila zgodna prilika da neprestanim granatiranjem ostrva izdejstvuju povlačenje Rusa. Prošle nedelje, operativna komanda na jugu Ukrajine saopštila je da je koristila „ciljane udare“ na Zmijsko ostrvo, uzrokujući „značajne gubitke“ među ruskim trupama i uništavanje ruskih sistema protivvazdušne odbrane, radara i vozila.

Najava ruskog povlačenja usledila je samo nekoliko dana nakon što su iz Moskve rekli kako su odbili ukrajinske napade i uništili na desetine dronova i 21 raketu, dok „Vašington post“ navodi kako nije bio u mogućnosti da proveri ove tvrdnje.

Ruski mediji pokušavaju da minimalizuju značaj gubitka ostrva za rusku stranu, a povlačenje sa ostrva nazivaju činom „dobre volje“. No iako su se Rusi povukli s ostrva, Ukrajinci ga još nisu zauzeli, a po svemu sudeći i neće jer bi tako postali laka meta za Ruske pomorske snage koje dominiraju Crnim morem.

Izvor: PRST

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Tvoja mejl adresa neće biti objavljena.


*